Vivències d'un separatista

18,00€

[Autor: Josep M. Murià | Editorial: Pagès Editors | 164 pàgines | 15 X 24 Cm | Edició: 2001 | ISBN: 8479358688]
Josep M. Murià i Romaní va néixer el dia 17 d'octubre de 1907, en el barceloní barri del Born. El seu pare, Magí Murià, va ser pioner del cinema català. El primer ensenyament el va rebre dels Escolapis i de les Escoles Franceses. Féu després estudis al Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria. Abans de la guerra va col·laborar en algunes revistes de Barcelona, com El Borinot, i de diverses comarques catalanes com La Riuada, de Móra d'Ebre, i Vida Tortosina. Durant els últims temps de la República va ser funcionari de la Generalitat de Catalunya. De l'any 1937 és el seu llibre titulat La revolució al camp de Catalunya. Des de ben jove manifestà idees catalanistes que s'anaren radicalitzant al màxim. Per admiració a Antoni Rovira i Virgili s'afilià al partit Acció Republicana, que després es convertí en Acció Catalana Republicana i en presidí les organitzacions juvenils. Més endavant, ja amb una consciència clarament independentista, s'incorporà al Partit Nacionalista Català, en el qual ocupà diversos càrrecs directius, i després al d'Estat Català.

A la primavera de 1938 se'n va anar com a voluntari al front de l'Ebre, on el van nomenar milicià de cultura del batalló. Va passar a França com a soldat el febrer de 1939, per viure-hi tres anys treballant com a obrer i empleat i col·laborant amb la Resistència contra l'ocupació dels nazis. Hi publicà també el primer recull de poemes, L'espera. Es va traslladar a Mèxic com a refugiat l'any 1942, quan la Gestapo estava ja a punt d'atrapar-lo. Uns anys després s'instal·là definitivament a Guadalajara. Al poc temps d'arribar a Mèxic, després de publicar durant cinc mesos el Butlletí d'Estat Català, es retirà de tota militància partidista a l'exili, però mantenint una gran fidelitat al catalanisme més radical. Anys després, però, formà part a Mèxic d'un efímer intent d'Unió dels Catalans Indepedentistes i més endavant s'incorporà al Front Nacional de Catalunya, fins la seva dissolució. Fou autor d'una dotzena d'obres de diferents gèneres: història, narrativa, poesia i de memòries. El 1997, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana el féu soci d'honor. L'any 1934 es va casar amb Anna Rouret, qui va morir l'any 1979, i en va tenir dos fills: Guifré, veterinari, i Josep Maria, Historiador. Va morir a Guadalajara el 19 d'agost de 1999.

La Meva Compra

Vivències d'un separatista

18,00€

Quantitat:Rauxa Catalana: © 2010-2017 Tots Els Drets Reservats - Text Legal Tots els preus contenen l'IVA - Webs del grup: Lcs Clauers