La nacionalitzaciˇ de la sardana

14,00€

[Autor: Pere Anguera i Nolla | Editorial: Rafael Dalmau | 159 pÓgines | 13,5 X 19,5 Cm | Ediciˇ: 2010 | ISBN: 8423207398]

A la darreria del segle XIX, la sardana era un ball amb tradició arrelament en una geografia força limitada, centralitzada bàsicament en les comarques de l'Empordà i la Selva, i no tenia cap mena de connotació, ni simbòlica, ni identitària.

La primera onada expansiva de la sardana es produí als anys 1890 i, com a mínim a partir del 1894, començà a ser denominada ball nacional, fou presentat com a ball típicament català i se n'insinuà l'arrelament arreu del territori. Tanmateix, l'expansió fou més aviat lenta i sovint precària. Les campanyes vinculades a la Solidaritat Catalana contribuïren a difondre la sardana: es consolidà on ja es practicava i arribà on es considerava un símbol novell i en alça de la catalanitat, però obrí pocs espais del tot nous.

El 1908, s'afirmava amb notable i exagerat optimisme que "constitueixen lo número obligat de las festas majors de la inmensa majoria dels pobles de Catalunya". En diversos indrets, amants de les tradicions es lamentaren que la implantació de la dansa nova provoqués la pèrdua d'una part del patrimoni musical popular català, atés que la voluntat d'hegemonia comportava el retrocés d'altres danses tradicionals.


La Meva Compra

La nacionalitzaciˇ de la sardana

14,00€

Quantitat:Rauxa Catalana: © 2010-2018 Tots Els Drets Reservats - Text Legal Tots els preus contenen l'IVA - Webs del grup: Lcs Clauers