Hist˛ria de l'EsteladaL'estelada Ús la bandera independentista catalana creada per Vicenš Albert Ballester (1872-1938) l'any 1918 inspirant-se en la bandera que utilitzaven els independentistes cubans durant el seu procÚs d'alliberament nacional. L'estel blanc simbolitza la llibertat i es dibuixa damunt d'un fons blau que representa el cel. La forma de triangle simbolitza la divinitat o l'estabilitat.

Durant la dŔcada dels anys 20 del segle XX es va anar difonent a travÚs de publicacions i ambients independentistes. ╔s destacable l'adopciˇ de la bandera estelada per part del primer partit independentista anomenat Estat CatalÓ i fundat per Francesc MaciÓ l'any 1922. TambÚ cal esmentar que en el tercer article de la Constituciˇ de l'Havana (1928) ja es definia l'estelada com la bandera de la futura Rep˙blica Catalana independent.

L'any 1931 la bandera independentista va ser present durant la proclamaciˇ de la Rep˙blica Catalana per part de Francesc MaciÓ i tambÚ es va penjar en diversos ajuntaments durant els fets del 6 d'Octubre de 1934.

Durant la dictadura franquista, el seu us va desaparŔixer prÓcticament del tot a causa de la repressiˇ ultraespanyolista del rŔgim.

El 1969, es va crear el PSAN, un partit independentista i socialista que, per reafirmar el seu posicionament d'esquerres, crea una estelada pr˛pia amb el triangle blanc i l'estel vermell. Al cap d'un temps, es va canviar el triangle blanc pel de color groc que avui encara perdura.

En l'actualitat, tant l'estelada blava com la groga es fan servir indistintament, arribant al punt que molta gent desconeix la diferŔncia en l'origen i, fins i tot, en el significat d'esquerres que es va voler donar inicialment a l'estelada groga.

L'any 2008 es va celebrar el centenari de l'estelada blava i el quarantŔ aniversari de l'estelada groga. Durant l'any del centenari es van coronar cent cims amb l'estelada i a l'Onze de Setembre, 138 municipis la van homenatjar penjant-la en el balcˇ dels seus ajuntaments.

Avui en dia el seu ˙s s'ha estŔs molt i Ús fÓcil veure una estelada pels carrers en forma de mural o de bandera penjada en un balcˇ. TambÚ Ús fÓcil veure estelades en manifestacions i concerts de tot tipus. AixÝ doncs, la bandera independentista catalana gaudeix d'un bon estat de salut i el mÚs provable Ús que d'aquÝ uns anys la vegem acompanyant la proclamaciˇ del futur Estat CatalÓ.

Rauxa Catalana: © 2010-2018 Tots Els Drets Reservats - Text Legal Tots els preus contenen l'IVA - Webs del grup: Lcs Clauers