Història de l'EsteladaL'estelada és la bandera independentista catalana creada per Vicenç Albert Ballester (1872-1938) l'any 1918 inspirant-se en la bandera que utilitzaven els independentistes cubans durant el seu procés d'alliberament nacional. L'estel blanc simbolitza la llibertat i es dibuixa damunt d'un fons blau que representa el cel. La forma de triangle simbolitza la divinitat o l'estabilitat.

Durant la dècada dels anys 20 del segle XX es va anar difonent a través de publicacions i ambients independentistes. És destacable l'adopció de la bandera estelada per part del primer partit independentista anomenat Estat Català i fundat per Francesc Macià l'any 1922. També cal esmentar que en el tercer article de la Constitució de l'Havana (1928) ja es definia l'estelada com la bandera de la futura República Catalana independent.

L'any 1931 la bandera independentista va ser present durant la proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià i també es va penjar en diversos ajuntaments durant els fets del 6 d'Octubre de 1934.

Durant la dictadura franquista, el seu us va desaparèixer pràcticament del tot a causa de la repressió ultraespanyolista del règim.

El 1969, es va crear el PSAN, un partit independentista i socialista que, per reafirmar el seu posicionament d'esquerres, crea una estelada pròpia amb el triangle blanc i l'estel vermell. Al cap d'un temps, es va canviar el triangle blanc pel de color groc que avui encara perdura.

En l'actualitat, tant l'estelada blava com la groga es fan servir indistintament, arribant al punt que molta gent desconeix la diferència en l'origen i, fins i tot, en el significat d'esquerres que es va voler donar inicialment a l'estelada groga.

L'any 2008 es va celebrar el centenari de l'estelada blava i el quarantè aniversari de l'estelada groga. Durant l'any del centenari es van coronar cent cims amb l'estelada i a l'Onze de Setembre, 138 municipis la van homenatjar penjant-la en el balcó dels seus ajuntaments.

Avui en dia el seu ús s'ha estès molt i és fàcil veure una estelada pels carrers en forma de mural o de bandera penjada en un balcó. També és fàcil veure estelades en manifestacions i concerts de tot tipus. Així doncs, la bandera independentista catalana gaudeix d'un bon estat de salut i el més provable és que d'aquí uns anys la vegem acompanyant la proclamació del futur Estat Català.

Rauxa Catalana: © 2010-2018 Tots Els Drets Reservats - Text Legal Tots els preus contenen l'IVA - Webs del grup: Lcs Clauers