Fets del Cu-Cut!Com a "Fets del Cu-Cut!" coneixem l'episodi violent de principis del segle XX protagonitzat per una colla de soldats espanyols amotinats que van assaltar les instal·lacions del setmanari Cu-Cut!

Tot plegat va començar quan el novembre del 1905 els seguidors de la Lliga Regionalista van organitzar el Bufet de la Victòria per a celebrar els bons resultats que havien aconseguit en les eleccions municipals. A la sortida de l'àpat es va formar una manifestació tot cantant Els Segadors i en passar pel davant d'un centre lerrouxista els van respondre amb trets i van ferir alguns manifestants.

Acudit de Junceda que desencadenà els Fets del Cu-Cut!
A sota s'hi pot llegir:

- ¿Qué se celebra aquí, que hay tanta gente?
- El Banquet de la Victòria.
- ¿De la victoria? Ah, vaya, serán paisanos.

El 23 de novembre es va publicar al setmanari satíric Cu-Cut! una caricatura on, un cop més, es ridiculitzava l'exèrcit espanyol. Aquesta il·lustració va ser molt mal rebuda pels militars i dos dies més tard un escamot d'uns 300 soldats espanyols es van amotinar i dirigir fins a les instal·lacions de La Veu de Catalunya, del Cu-Cut! i la seva impremta, i van ser saquejades, destrossades i cremades. A més a més es va suspendre la publicació del Cu-Cut! durant 5 mesos.

La indignació entre el catalanisme va ser notable i va acabar desembocant en la creació de la Solidaritat Catalana. Per altra banda, el govern espanyol va promulgar la llei de jurisdiccions per a afavorir els soldats amotinats.

Una altra conseqüència destacable va ser que, veient com els estaments militars donaven suport als soldats amotinats, Francesc Macià va fer el pas definitiu i irrenunciable de deixar l'exèrcit.Rauxa Catalana: © 2010-2018 Tots Els Drets Reservats - Text Legal Tots els preus contenen l'IVA - Webs del grup: Lcs Clauers